Wednesday, June 24, 2009

"ထူးတဲ့အာလူး"

ယေန႔ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ိဳးေခတ္စားေနပါတယ္။ လူအမ်ား စိတ္ဝင္စားလာေအာင္ စတင္ ထုတ္ေဖာ္ ေဆာ္ၾသခဲ့သူကေတာ့ ဂ်ပန္ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီးအ႐ွင္တိုမီဇာ ျဖစ္ပါတယ္။ ထင္ေပၚ ေက်ာ္ၾကားလာတဲ႔ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္ကေတာ႔ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ ျဖစ္ပါတယ္။
ဂ်ပန္ႏိုင္ငံ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ ေၾကာင့္ ေရာဂါသက္သာေပ်ာက္ကင္း သြားရတဲ့ လူနာေတြ၊ လူနာ႐ွင္တြဆီက ေက်းဇူတင္ေၾကာင္း ပလူပ်ံသလို ေရာက္လာတဲ့စာေတြကို အ႐ွင္တိုမီဇာဝ လက္ခံ ရ႐ွိခဲ့ပါတယ္။
ဆရာေတာ္က ‘ဒီႏွစ္ထဲမွာ ကင္ဆာလူနာအမ်ားအျပားဟာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ ကိုမွီဝဲျဖစ္ခဲ့ၾကၿပီး ပမာဏေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ သိသိသာသာသက္သာသြားၿပီး ေသမင္းႏႈတ္ခမ္းဝက ျပန္လာႏိုင္ခဲ့ၾကပါတယ္။
အသံုးျပဳပံုကေတာ့ အာလူးအစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထုေထာင္းပါမယ္။ ၿပီးမွ ပိတ္စိမ္းပါးနဲ႔ထုပ္ျပီး အရည္ရေအာင္ညွစ္ယူပါတယ္။ အဲဒီအရည္ တစ္ဖန္ခြက္ကေန ႏွစ္ဖန္ခြက္အထိ ေန႔စဥ္မွီဝဲသြားရင္ အသည္းေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ခါးနာ၊ ပခံုးနာ၊ က်ီးေပါင္းနာေရာဂါေတြ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္က ေထာက္ခံစာေတြလည္း ရ႐ွိထားေၾကာင္း သိရပါသည္။
သာဓကတစ္ခုျပဳရင္ မစၥတာတီ ဆိုသူဟာ နား႐ြက္ေအာက္နားမွာ အဖုတစ္ခုေပၚလာတာနဲ႔ ေဆး႐ံု သြားျပေတာ့ ကင္ဆာက်ိတ္ ျဖစ္ေနျပီး ခြဲစိတ္ကုသၿပီးဓါတ္ကင္ခဲ့ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြက အဆုတ္ထိတိုင္ေအာင္ ပ်ံ႔ႏွံ႕သြားပါတယ္။ သက္ဆိုင္ရာဆရာဝန္ႀကီးမ်ားက ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြက ပ်ံ႕ႏွံ႕ေနၿပီျဖစ္လို႔ ကုသလို႔မရေတာ့ဘူးလို႔ဆိုပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ သူဟာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ အေၾကာင္းၾကားသိရတဲ့အတြက္ အ႐ႈံးမ႐ွိဘူး ဆိုျပီးေသာက္ၾကည့္တယ္။ အညႊန္းအတိုင္း ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ ဇြဲေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ေသာက္ခဲ့ပါတယ္။ အခုဆိုရင္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းေတြ ေလ်ာ့က် သြားျပီး ထိန္းခ်ဳပ္ ထားႏိုင္သြားတဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ခြန္အား ျပန္ေကာင္း လာပါတယ္။ မူလ အလုပ္အကိုင္လည္း ျပန္ျပီး လုပ္ကိုင္ ႏိုင္ပါျပီ။
သုေတသီ တိုမီဇသက သူ႔ရဲ႕ 'ကင္ဆာေရာဂါ ေၾကာက္စရာမလို၊ က်န္းမာေစေၾကာင္း နည္းလမ္းေကာင္း(The way to healthy life: Cancer not to be feared)ဆိုတဲ႔စာအုပ္ထဲမွာ 'ကင္ဆာေရာဂါကို ခြဲစိတ္ကုသခဲ့ သည့္တိုင္ေအာင္ လူနာရဲ့အေၾကာက္တရားေၾကာင့္ ကင္ဆာ ကလပ္စည္းေတြ ပ်ံ႕ႏွံ႕ကုန္ရပါတယ္။ သူဟာ ကင္ဆာေဆးေတြ အဆက္မျပတ္မွီဝဲရျပီး ဓါတ္ကင္ ျပီးသြားျပီဆိုတဲ႕ သတင္းမၾကားရသေလာက္ပါပဲ။ ‘ဒီအျပင္ ျပင္းထန္တဲ့ကုထံုးေတြရဲ႔ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြရဲ႔ အက်ိဳးဆက္ကို လူနာကခံစားရပါေသးတယ္။ အက်ိဳးဆက္အေနနဲ႔ လူနာဟာ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း၊ အားအင္ခ်ည့္နဲ႔လာျခင္းတို႔ ျဖစ္လာရပါတယ္။ အာလူးအစိမ္း ဓါတ္စာကို ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ မခံစားရပဲ လူနာဟာ တစ္ေန႔တစ္ျခား အားအင္ ျပည့္ျဖိဳးလာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အာလူးပင္ဟာပင္ကိုယ္က အာဟာရျပည့္ဝ ေနတဲ႔ အစာတစ္ခု ျဖစ္တဲ့အတြက္ အက်ိဳးမယုတ္ပါဘူး။ သူကိုမွန္မွန္မွီဝဲျခင္းအားျဖင့္ ကင္ဆာကလာပ္စည္းေတြကို ဟန္႔တား ေစပါတယ္။ ' လို႔ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
အာလူးစိမ္းဓါတ္စာဟာ ကိုယ္တိုင္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေဖာ္စပ္ႏိုင္ျပီး ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း ေသာက္သံုး ႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အဲဒီအခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ သူ႔ရဲ႕အာနိသင္ကို ေတြ႕ထိ ခံစား ႏိုင္ပါတယ္။ ‘ဓါတ္စာ တစ္ပါတ္ ႏွစ္ပါတ္ေလာက္ေသာက္ၿပီးတာနဲ႔ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ေဝဒနာေတြ တစ္စတစ္စ ေလ်ာ့ပါးသြားပါမယ္။ ခံတြင္းျပန္ျပီး ေကာင္းလာမယ္။ အသားအေရလည္း ျပန္ၿပီး ေကာင္းလာပါမယ္။
အာလူးစိမ္းဓါတ္စာကို အထူးသျဖင့္ ေထာက္ခံတဲ့ ေနာက္တစ္ဦးကေတာ႔ ေဒါက္တာကိုင္ႏို႐ွိတ ျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔အဆိုေတြက အာလူးကို ဥေရာပတိုက္သားေတြက တစ္ခ်ိန္တုန္းဆီက မဟာပထဝီေျမၾကီးရဲ႔ ပန္းသီး (Apple of the great earth) လို႔ေခၚခဲ့ေၾကာင္းသိရပါတယ္။ အာလူးမွာ အာဟာရဓါတ္ေတြ စံုစံုလင္လင္ပါ႐ွိျပီး အထူးသျဖင့္ ဗိုက္တာမင္စီဓါတ္နဲ႔ ထံုးဓါတ္တို႔အမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။ ေ႐ွးေဟာင္း ဂ်ာမန္ေဆးက်မ္းေတြမွာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာရည္ကို အစာအိမ္အနာေပါက္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းေတြ အတြက္ ေပးရေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ကင္ဆာကလာပ္စည္းေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ျခင္းႏွင့္ပါတ္သက္ျပီး အာကိတတကၠသိုလ္ ေဆးသုေတန ဌာနက ပါေမာကၡကာဂါမိ ကေန ကင္ဆာကလာပ္စည္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေစတဲ့ဓါတ္ကို ႐ွာေဖြေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေဆးနဲဲ႔ ၾကြက္ကေလးအေပၚမွာစမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါ အလားအလာ ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။ သူဟာသူ႕ရဲ့ေတြ႕႐ွိခ်က္ကို စာတမ္းျပဳစုျပီး မႏွစ္က ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ က်င္းပခဲ့တဲ့ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ကင္ဆာညီလာခံ(International Cancer Society Conference) မွာ ဖတ္ၾကား တင္သြင္းခဲ့ပါတယ္။
ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ပဲ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္နည္းက အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။ အ႐ြယ္တူ အာလူး(၃)လံုးကို ယူၿပီးေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ အခြံကုိမႏႊာရပါ။ အစို႔ေပါက္ေလးမ်ား ႐ွိလွ်င္ဖယ္႐ွားပစ္ပါ။ ျပီးလွ်င္အာလူးကို သခြားျခစ္ ျဖင့္ အစေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္လုပ္ပါ။ ျပီးပါက အဲဒီအစေလးမ်ားကို သန္႕႐ွင္းေသာ ပိတ္စိမ္းပါးႏွင့္ထုပ္ျပီး (အုန္းႏို႔ညွစ္သကဲ့သို႔) အရည္ညွစ္ယူပါ။ အဲဒီအရည္ကုိ ခြက္ထဲမွာထည့္ျပီး အရသာေကာင္းေအာင္ ပ်ားရည္နည္းနည္းေရာစပ္ျပီး ေသာက္ပါ။ အဲဒီအာလူးရည္ကို နံနက္တိုင္း တစ္ခြက္ႏႈန္း ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ယေန႔ကာလေခတ္ကာလတြင္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ အလြန္အျဖစ္မ်ား၍ ေငြကုန္ေၾကးက်မ်ား ေသာေရာဂါ ျဖစ္ပါသည္။ ကင္ဆာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း/သက္သာ ေစေသာ တိုင္းရင္းေဆး/ႏိုင္ငံျခားျဖစ္ေဆးဝါးမ်ားလည္း အေျမာက္အမ်ား ေပၚတြက္လွ်က္႐ွိပါသည္။ ဗုဒၶဘာသာအရ ဆိုေသာ္ ခႏၶာ႐ွိ၍ ေဝဒနာ႐ွိျခင္း ပင္ျဖစ္ပါသည္။ မိမိျပဳေသာ ကုသိုလ္ အကုသိုလ္ အစုစုတို႕သည္ သံသရာ၍ တဖန္ျပန္၍ လည္ပါတ္ေနျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စိတ္ဓါတ္က် စိတ္အားငယ္ျခင္း မျဖစ္ၾကပဲ မိမိတို႕၏ ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကို စိတ္ဓါတ္ၾကံခိုင္စြာ နည္းလမ္းေပါင္းစံုျဖင့္ ကုသရမည္ ျဖစ္သည္။ မိမိ၏ ကုသိုလ္ကံတရားအက်ိဳးေပးေသာ္ မိမိႏွင့္ကိုက္ညီေသာေဆးဝါးမ်ား၊ ဆရာသမားမ်ားႏွင့္ ေတြ႔ကာ ေရာဂါအျမစ္ျပတ္ကာ (လံုးဝ)အ႐ွင္းေပ်ာက္ကင္းခ်မ္းသာ ႏိုင္ပါသည္။
သို႕ျဖစ္ရာ အထက္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ သည္ ကုန္က်စရိတ္နည္းပါးသည့္ အျပင္ ျပဳလုပ္ရန္ နည္းလမ္းသည္ အလြန္႐ိုး႐ွင္းပါသည္။ လူသားတို႔စားသံုးေသာ သဘာဝဓါတ္စာ ျဖစ္သည့္ အတြက္ေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ႐ွိပါ။ ထို႔ေၾကာင္႔ ေရာဂါေဝဒ႐ွင္မ်ား လက္ေတြ႕အသံုးခ်ႏိုင္ရန္ အက်ိဳးငွာ ဤေဆးနည္းအား တဆင့္ ျပန္လည္ ေဝငွ၍ ကုသိုလ္ျပဳပါသည္။

No comments:

Post a Comment